Συχνές ερωτήσεις

Τι κάνουμε σε ένα τροχαίο ατύχημα;
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Παράλληλα καλέστε και τη Φροντίδα Ατυχήματος
• Βοηθήστε τους συνανθρώπους και την Τροχαία στο έργο της. Κρατήστε τα στοιχεία ταυτότητας αυτοπτών μαρτύρων, ή οποιαδήποτε στοιχεία μπορείτε όσων εγκαταλείπουν τον τόπο του ατυχήματος (φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά, αριθμό κυκλοφορίας, τύπο και χρώμα οχήματος κ.ά.).
• Αν τύχει και εμπλακείτε ή είστε μάρτυρας τροχαίου ατυχήματος, κρατήστε την ψυχραιμία σας, σκεφθείτε καθαρά και μην προβείτε σε ηρωισμούς, διότι μπορεί να επιδεινώσετε μία ήδη κακή κατάσταση. Μην παρεκτρέπεστε με φωνές, ύβρεις ή χειροδικίες, διότι θα υποστείτε τις συνέπειες του Νόμου (η εξύβριση είναι ποινικό αδίκημα!).
• Προειδοποιήστε τους υπόλοιπους οδηγούς που πλησιάζουν ότι έγινε ατύχημα.
• Ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα (alarm) και τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε αρκετή απόσταση από τον τόπο του ατυχήματος: εάν υπάρχει στροφή τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο πριν από την στροφή 15m εντός πόλεως και περίπου 50m εάν είστε στην εθνική οδό.
Στείλτε κάποιον να προειδοποιεί τα διερχόμενα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο και να τους κάνει σήμα να ελαττώσουν ταχύτητα. Σε καμιά περίπτωση μην εγκαταλείψετε το όχημά σας χωρίς να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα, διότι μπορεί να σταθείτε η αιτία για ένα καινούργιο ατύχημα.
• Αναλάβετε τη φροντίδα των τραυματιών και δώστε τους τις πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήστε σε κάθε περίπτωση την Τροχαία και αν χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Κανείς δεν απαιτεί από εσάς να παρέχετε τη βοήθεια που θα προσέφερε ένας επαγγελματίας γιατρός, τις πρώτες βοήθειες, όμως, καλό είναι να τις γνωρίζουν όλοι όσοι οδηγούν αυτοκίνητο. Θυμηθείτε ότι δεν μετακινούμε τον βαριά τραυματισμένο και δεν βγάζουμε το κράνος από τον επιβαίνοντα δικύκλου. Η παρέμβασή μας δεν πρέπει να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Δηλαδή ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ εκτός αν η ζωή του είναι σε άμεσο κίνδυνο στο σημείο πού βρίσκεται. Στην περίπτωση αυτή, ο καλύτερος τρόπος να τον μετακινήσετε είναι τον πιάσετε από τις μασχάλες, ενώ συγχρόνως «κλειδώνετε» το κεφάλι του ανάμεσα από τα μπράτσα σας και τον τραβάτε, οπισθοχωρώντας σε ευθεία γραμμή, προς ασφαλές σημείο.
• Μείνετε στον τόπο του ατυχήματος μέχρι να επιληφθεί η Τροχαία. Θυμηθείτε επίσης να καταγράψετε τα στοιχεία ταυτότητας του τραυματία και το νοσοκομείο που μεταφέρθηκε, διότι θα σας ζητηθούν από την ασφαλιστική σας εταιρεία.
• Σε περίπτωση που χτυπήσετε κάποιον και τον αφήσετε αβοήθητο, έχετε ποινικές κυρώσεις.
Τρακάρατε με ανασφάλιστο ή με όχημα που η ισχύς του συμβολαίου του έχει λήξει ή είναι πλαστό;
- Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία, για να καταγράψει το συμβάν. Παράλληλα, καλέστε και τη Φροντίδα Ατυχήματος.
- Απευθυνθείτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο: Πανεπιστημίου 58, 106 78 Αθήνα, τηλέφωνο: 210-3327400, Fax: 210 3327426-7. Το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει ιδρυθεί με σκοπό την ασφαλιστική κάλυψη των οχημάτων για αποζημιώσεις που αφορούν ατυχήματα:
• μόνο με σωματικές βλάβες, οι οποίες προκλήθηκαν με από αγνώστων στοιχείων οχήματα,
• που προκλήθηκαν από ανασφάλιστα οχήματα
• που προκλήθηκαν από οχήματα ασφαλισμένα σε εταιρείες, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχουν ανακληθεί οι άδειές τους
• που προκλήθηκαν από πρόθεση του οδηγού του ζημιογόνου οχήματος

- Ενημερωθείτε από την ασφαλιστική σας εταιρεία εάν έχετε κάλυψη για ζημίες από ανασφάλιστο όχημα στο συμβόλαιό σας.
- Ρωτήστε για συνεργαζόμενα συνεργεία, τα οποία θα επισκευάσουν το όχημα σας χωρίς να πληρώσετε εσείς από την τσέπη σας. Θα υπογράψετε μία δήλωση (εκχώρηση δικαιώματος αποζημίωσης) και θα πληρωθούν κατευθείαν από την ασφαλιστική εταιρεία, χωρίς να χρειαστεί να εμπλακείτε εσείς. Ακόμη θα έρθουν σε συνεννόηση για την κοστολόγηση των ζημιών με τον πραγματογνώμονα της ασφαλιστικής εταιρείας.
Τι συμβαίνει αν εμπλακώ σε ατύχημα με αυτοκίνητο που φέρει ξένες πινακίδες ;
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε οπωσδήποτε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν. Παράλληλα καλέστε και τη Φροντίδα Ατυχήματος
Σε περίπτωση εμπλοκής μας σε τροχαίο ατύχημα με αυτοκίνητο που φέρει ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, ισχύουν σε γενικές γραμμές όσα πράγματα γνωρίζουμε, υπάρχουν όμως και μερικά σημεία που απαιτούν την ιδιαίτερη προσοχή μας.
Αρχικά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στη σωστή καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας, της χώρας προέλευσης, της μάρκας και του τύπου του αλλοδαπού οχήματος. Συνίσταται λοιπόν να ειδοποιήσουμε την τροχαία, προκειμένου τα σχετικά έντυπα να συμπληρωθούν σωστά από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε αντίγραφο της πράσινης κάρτας (μία φωτογραφία με το κινητό μας) του αλλοδαπού αυτοκινήτου, του διεθνώς αναγνωρισμένου εγγράφου που πιστοποιεί το καθεστώς ασφάλισής του, αν το όχημα προέρχεται από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Λευκορωσία, Ιράν, Μολδαβία, Μαρόκο, Σερβία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Τουρκία, Τυνησία, Ουκρανία και Ρωσία. Σε περίπτωση μη ύπαρξης πράσινης κάρτας, το όχημα με πινακίδες από τα ανωτέρω κράτη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα θεωρείται ανασφάλιστο.
Δεν συμβαίνει το ίδιο, αν το όχημα προέρχεται από χώρα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Ο Ε.Ο.Χ. περιλαμβάνει τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ το ίδιο καθεστώς ισχύει για την Ανδόρα και την Κροατία.
Ένα χρήσιμο τηλέφωνο που πρέπει οι οδηγοί να γνωρίζουν σε αυτή την περίπτωση είναι το τηλέφωνο του γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης (210.3223324, 210.3236562) το οποίο είναι σε θέση να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Οδηγίες για τροχαίο ατύχημα στο εξωτερικό
Σύμφωνα με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σε περίπτωση που υπάρξει σύγκρουση με άλλο όχημα στο εξωτερικό τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:
• Επικοινωνία με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της αλλοδαπής χώρας για περαιτέρω οδηγίες. Στο πίσω μέρος της πράσινης κάρτας, αναγράφονται όλα τα στοιχεία των Γραφείων Διεθνούς Ασφάλισης των χωρών που μετέχουν στο Σύστημα.
• Σε περίπτωση υπαιτιότητας για το ατύχημα, πρέπει να ενημερωθεί ο άλλος οδηγός με αντίγραφο της πράσινης κάρτας ή του ασφαλιστήριου συμβολαίου, και ταυτόχρονα ο οδηγός του οχήματος με ελληνικές πινακίδες να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία ή με το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης της χώρας που έγινε το ατύχημα.
• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπαιτιότητα, πρέπει να υπάρξει πλήρης καταγραφή των στοιχείων ασφαλιστικής κάλυψης του ξένου οχήματος και ο οδηγός του να κάνει δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία.
• Σε περίπτωση που δεν υπάρχει υπαιτιότητα για το ατύχημα και έχει συμβεί σε χώρα της ΕΕ, η αποζημίωση μπορεί να διεκδικηθεί και από την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες για αυτό θα βρείτε, είτε στο Επικουρικό Κεφάλαιο της Ελλάδας, όπου λειτουργεί το Κέντρο Πληροφοριών με τους αντιπροσώπους ζημιών των ασφαλιστικών εταιρειών κρατών-μελών της Ε.Ε., είτε στο Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Οργανισμός Αποζημίωσης), στην περίπτωση που η αλλοδαπή εταιρεία δεν έχει διορίσει αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Οι αντιπρόσωποι ζημιών των αλλοδαπών ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Πληροφοριών (https://www.hic.gr/hic/GR/Defaultg.aspx)
Γιατί πρέπει να έχω τον προσωπικό μου ασφαλιστή;
Γιατί, γνωρίζοντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας, δημιουργεί για εσάς ένα «πακέτο» ασφαλιστικών καλύψεων, εξασφαλίζοντας το δικό σας συμφέρον. Είναι ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα σας με γνώμονα την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτησή σας.
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για την ασφάλεια αυτοκινήτου;
Από την Ένωση Ασφαλιστών Εταιρειών Ελλάδος - ΕΑΕΕ:
Α. Κατάργηση της βεβαίωσης ασφάλισης / σήματος ασφάλισης. Με διάταξη του άρθρου 169 παρ. 1 του Ν. 4261/2014 καταργούνται από 5.5.2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου) η βεβαίωση ασφάλισης και το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης, ως αποδεικτικά της ασφάλισης έγγραφα. Ταυτόχρονα καταργείται (άρθρο 169, τελική διάταξη) η υπ' αριθμ. Κ4/2674/14.12.1977 (ΒΊ291) σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία καθόριζε μέχρι σήμερα τον τύπο της ως άνω βεβαίωσης ασφάλισης και του σήματος ασφάλισης (περιεχόμενο, χρώμα κ.λπ.). Από τα παραπάνω συνάγονται τα εξής:
α) Βεβαιώσεις ασφάλισης και σήματα ασφάλισης που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με την υπ' αριθμ. Κ4/2674/14.12.1977 (ΒΊ291) Υπουργική Απόφαση, πριν τη δημοσίευση του νέου Νόμου, ήτοι πριν τις 5.5.2014, ισχύουν κανονικά. Εννοείται ωστόσο ότι και η σύναψη των εν λόγω ασφαλίσεων θα ήταν σκόπιμο να επιβεβαιώνεται από τα αστυνομικά όργανα με τη συνδρομή του Κέντρου Πληροφοριών.
β) Μετά την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου Νόμου, ήτοι από 5.5.2014, η σύμβαση ασφάλισης αποδεικνύεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο υποχρεούται να κατέχει ο ασφαλιζόμενος προκειμένου να επιδεικνύεται στα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Κατά συνέπεια, τυπικά η ασφάλιση δεν αποδεικνύεται πλέον από το σήμα ασφάλισης. Ωστόσο, τυχόν προσκόμιση σήματος ασφάλισης ή και βεβαίωσης ασφάλισης μαζί με το ασφαλιστήριο δεν επηρεάζει την εγκυρότητα της συναφθείσας ασφαλιστικής σύμβασης. Εννοείται ότι και στην περίπτωση αυτή η σύναψη της ασφάλισης μπορεί να επιβεβαιώνεται από τα αστυνομικά όργανα με τη συνδρομή του Κέντρου Πληροφοριών.
Β. Κατάργηση προσωρινής ασφάλισης. Με τη διάταξη του άρθρου 169 παρ. 12 του Ν . 4261/2014 καταργείται από 5.5.2014 η προσωρινή ασφάλιση, καθώς και το σήμα και η βεβαίωση προσωρινής ασφάλισης.
Γ. Ασφαλιστήριο και Απόδειξη Πληρωμής Ασφαλίστρου ως αποδεικτικά σύναψης ασφάλισης έγγραφα.
Όπως προαναφέρθηκε με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ν. 4261/2014 η ασφαλιστική κάλυψη αποδεικνύεται πλέον, έναντι των αστυνομικών οργάνων, από την κατοχή του ασφαλιστηρίου, το οποίο θα πρέπει να αποστέλλει ο ασφαλιστής στον ασφαλισμένο, εντός πέντε (5) ημερών από την είσπραξη του ασφαλίστρου.

Ειδικά στην περίπτωση διενέργειας ελέγχου από τα αστυνομικά όργανα εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος των 5 ημερολογιακών ημερών, η ασφαλιστική κάλυψη μπορεί να αποδεικνύεται από την κατοχή της απόδειξης πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου. Επί της ανωτέρω σημαντικής τροποποιήσεως, θα θέλαμε να σημειωθούν τα ακόλουθα:
Σχετικά με το Ασφαλιστήριο
α) Το ασφαλιστήριο εκδίδεται από την ασφαλιστική επιχείρηση και φέρει την υπογραφή του εξουσιοδοτημένου για το σκοπό αυτό προσώπου της ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία μπορεί να αποτυπώνεται και με μηχανικό μέσο. Εννοείται ότι η ασφαλιστική σύμβαση μπορεί να συνάπτεται και από απόσταση (π.χ. μέσω διαδικτύου), γεγονός που προβλέπεται ρητά στο άρθρο 4 α «εμπορία από απόσταση χρηματοοικονομικών υπηρεσιών» του Ν. 2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή.
β) Στο περιεχόμενο του ασφαλιστηρίου περιλαμβάνονται τουλάχιστον ο τόπος και ο χρόνος έκδοσής του, τα στοιχεία των συμβαλλομένων μερών (ήτοι της ασφαλιστικής επιχείρησης και του λήπτη της ασφάλισης ή ασφαλισμένου), η διάρκεια της ασφαλιστικής κάλυψης, ο αριθμός κυκλοφορίας του ασφαλιζόμενου οχήματος, οι παρεχόμενες ασφαλιστικές καλύψεις, τα όρια ευθύνης του ασφαλιστή ανά κάλυψη, οι τυχόν εξαιρέσεις και το συμφωνηθέν ασφάλιστρο.
Σχετικά με την Απόδειξη Πληρωμής/ Είσπραξης Ασφαλίστρου
Δεδομένης της υποχρέωσης της ασφαλιστικής επιχείρησης να εισπράττει πρώτα το ασφάλιστρο και ακολούθως να παραδίδει το ασφαλιστήριο, ο νομοθέτης θέλησε προς διασφάλιση του ασφαλισμένου να ορίσει ως αποδεικτικό της ασφαλιστικής σύμβασης έγγραφο και την απόδειξη πληρωμής του οφειλόμενου ασφαλίστρου, δίδοντας ταυτόχρονα ένα περιθώριο 5 ημερών στην ασφαλιστική επιχείρηση για την αποστολή του ασφαλιστηρίου. Αναφορικά με την εν λόγω ρύθμιση επισημαίνονται τα εξής :
α) Η απόδειξη πληρωμής / είσπραξης ασφαλίστρου εκδίδεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την ασφαλιστική επιχείρηση ή από εξουσιοδοτημένο για το σκοπό αυτό ασφαλιστικό διαμεσολαβητή.
β) Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 31 Πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ περί Κανονισμού συμπεριφοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, η απόδειξη πληρωμής / είσπραξης ασφαλίστρου που εκδίδεται από ασφαλιστικό διαμεσολαβητή είναι απλή αθεώρητη και ενυπόγραφη απόδειξη, η οποία ωστόσο πρέπει να περιλαμβάνει την ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης και είσπραξης των ασφαλίστρων, τα πλήρη φορολογικά και επαγγελματικά στοιχεία του εισπράξαντος, την επωνυμία της ασφαλιστικής επιχείρησης για λογαριασμό της οποίας έχει εισπραχθεί το ασφάλιστρο, τα πλήρη στοιχεία εξατομίκευσης του πελάτη (ήτοι του λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένου), το καταβληθέν από τον πελάτη ασφάλιστρο, καθώς και σύντομη περιγραφή του συμβολαίου και των καλύψεων για την οποία καταβλήθηκε το Ασφάλιστρο. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση της ασφάλισης αυτοκίνητου, θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται στην απόδειξη ο αριθμός κυκλοφορίας του προς ασφάλιση οχήματος.
γ) Απόδειξη καταβολής ασφαλίστρου αποτελούν επίσης το αποδεικτικό κατάθεσης των ασφαλίστρων σε τραπεζικό λογαριασμό της ασφαλιστικής επιχείρησης, το αποδεικτικό καταβολής του ασφαλίστρου στα ΕΛΤΑ, καθώς επίσης και το αποδεικτικό εξόφλησης του ασφαλίστρου μέσω πιστωτικής κάρτας ή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού του ασφαλισμένου από την ασφαλιστική επιχείρηση με χρήση σχετικής πάγιας εντολής του πελάτη.
δ) Στις περιπτώσεις που η σύμβαση ασφάλισης αποδεικνύεται από την κατοχή απόδειξης πληρωμής ασφαλίστρου, εννοείται ότι η ημερομηνία έναρξης της κάλυψης δεν μπορεί να είναι προγενέστερη της ημερομηνίας έκδοσης της σχετικής απόδειξης είσπραξης του ασφαλίστρου. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ιδίως την πληθώρα του τύπου των αποδείξεων που μπορεί ο ελεγχόμενος οδηγός να επιδεικνύει στα αστυνομικά όργανα, προκύπτει εμφανώς η ανάγκη n όποια απόδειξη πληρωμής ασφαλίστρων να συνοδεύεται από έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ότι η πραγματοποιηθείσα πληρωμή αφορά το συγκεκριμένο όχημα.
Ως τέτοιο συνοδευτικό έγγραφο της απόδειξης, όλως ενδεικτικά, αναφέρουμε την ειδοποίηση πληρωμής του ασφαλίστρου που αποστέλλει η ασφαλιστική επιχείρηση στον πελάτη της για την ασφαλιστική κάλυψη του συγκεκριμένου κινδύνου. Στην περίπτωση εξόφλησης του ασφαλίστρου μέσω χρέωσης της πιστωτικής κάρτας ή χρέωσης του τραπεζικού λογαριασμού του πελάτη, ως απόδειξη της πληρωμής του ασφαλίστρου μπορεί να γίνεται δεκτή η αποστολή μηνύματος της ασφαλιστικής επιχείρησης σε συσκευή κινητής τηλεφωνίας του πελάτη. Τέλος, παρατηρείται ότι σε περίπτωση που ελεγχόμενος από τα αστυνομικά όργανα οδηγός δεν αποδεικνύει επιτόπου τη σύναψη ασφάλισης του οχήματος, διότι για παράδειγμα δεν έχει μαζί του ούτε ασφαλιστήριο, ούτε απόδειξη πληρωμής ασφαλίστρου, ούτε το όχημά του εμφαίνεται ως ασφαλισμένο στο Κέντρο Πληροφοριών, τυχόν εκ των υστέρων απόδειξη της ασφαλιστικής σύμβασης δέον να γίνεται δεκτή μόνον με την προσκόμιση του ίδιου του ασφαλιστηρίου και όχι με την προσκόμιση απόδειξης πληρωμής.
- Τι σημαίνει στην πράξη για μένα ο νέος νόμος; Πότε αρχίζει η ασφαλιστική μου κάλυψη;
Η ασφαλιστική σας κάλυψη αρχίζει μόνο με την εξόφληση των ασφαλίστρων στην ασφαλιστική σας εταιρεία. Επομένως, πριν από την καταβολή των ασφαλίστρων, δεν έχετε ασφαλιστική κάλυψη και δεν μπορείτε να παραλάβετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας.
- Μέχρι πότε πρέπει να πληρώσω τα ασφάλιστρα για να ανανεωθεί το συμβόλαιό μου;
Για να ανανεωθεί η ασφάλισή σας θα πρέπει να καταβάλετε τα ασφάλιστρα πριν αρχίσει η νέα ασφαλιστική περίοδος του συμβολαίου σας. Σε διαφορετική περίπτωση, το συμβόλαιό σας λήγει και δεν ανανεώνεται. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να πληρώσετε τα ασφάλιστρα της νέας περιόδου τουλάχιστον 5 μέρες πριν από την ημερομηνία οφειλής που αναγράφεται στην ειδοποίηση πληρωμής ασφαλίστρων. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος για την είσπραξη των ασφαλίστρων από την Εταιρεία μας και την αποστολή της ανανέωσης του συμβολαίου σας.
- Για πόσο καιρό ισχύει η ασφαλιστική μου κάλυψη;
Η ασφαλιστική σας κάλυψη ισχύει μόνο για τη διάρκεια ασφάλισης που αναγράφεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας. Από την μέρα που το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα λήξει, αρχίζει η ισχύς της επόμενης ασφαλιστικής περιόδου, εφόσον όμως έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα πριν από την ημερομηνία λήξης.
- Εφόσον καταργείται το ειδικό σήμα ασφάλισης και η βεβαίωση ασφάλισης, πώς αποδεικνύω ότι είμαι ασφαλισμένος;
Σε περίπτωση ελέγχου από Αστυνομική Αρχή, αρκεί να δείξετε το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, το οποίο χρειάζεται να έχετε πάντα στο όχημά σας. Αν έχετε πληρώσει τα ασφάλιστρά σας και έχει ανανεωθεί το συμβόλαιό σας, αλλά δεν το έχετε παραλάβει ακόμα, μπορείτε για 5 μέρες να δείχνετε την απόδειξη πληρωμής των ασφαλίστρων σας μαζί με την ειδοποίηση πληρωμής.
- Πώς ωφελεί η θεσμική αναγνώριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας;
Με την αναγνώριση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας περιορίζεται η γραφειοκρατία και διευκολύνονται οι διαδικασίες σε όλα τα στάδια της συνδιαλλαγής ασφαλιστή, ασφαλισμένου, δικαιούχου αποζημίωσης.
- Το ασφαλιστήριο στο email μας!
Όπως γνωρίζουμε όλοι, επαγγελματίες και καταναλωτές, o νέος νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων έφερε δραστικές αλλαγές στην ασφάλιση του αυτοκινήτου, στις οποίες η ασφαλιστική αγορά αρχίζει σιγά-σιγά να προσαρμόζεται. Πέρα από το καθεστώς πληρωμής, μια ακόμα σημαντική αλλαγή που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο, αφορά στην ουσιαστική κατάργηση των εκτυπωμένων συμβολαίων και τη σταδιακή αντικατάστασή τους από ηλεκτρονικά.
Ο νόμος προβλέπει αφενός τη θέσπιση της ασφαλιστικής κάλυψης με την εξόφληση των ασφαλίστρων από τον ασφαλισμένο, αφετέρου την κατάργηση της υποχρέωσης ανάρτησης του «σήματος» στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα επισημοποιεί και την ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστή.
Βασικά, απόρροια αυτών των παραγράφων του νόμου είναι ότι πλέον ο ασφαλιζόμενος μπορεί να λάβει ηλεκτρονικά αντίγραφο του ασφαλιστηρίου στο email του, χωρίς να χρειάζεται η αποστολή συμβατικού, χάρτινου συμβολαίου.

Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί από καταναλωτές και επαγγελματίες. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν ήδη μεγάλο στοκ ειδικών χαρτιών για συμβόλαια και δεν θα προχωρήσουν στις αλλαγές πριν αυτό εξαντληθεί, ενώ άλλες εταιρείες έχουν ήδη αλλάξει τα δεδομένα εκτύπωσης των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους, με αποτέλεσμα το συμβόλαιο που τυπώνεται στο ασφαλιστικό γραφείο να είναι ίδιο με αυτό που θα τύπωνε ο πελάτης στο σπίτι του. Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς υπολογίζουν ότι με την έναρξη του ερχόμενου φθινοπώρου, το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και οι φυσικές αποστολές συμβολαίων θα γίνονται όλο και λιγότερες. Η αλλαγή αυτή ωφελεί τόσο τους ασφαλιστές, όσο και τους ασφαλιζόμενους, αφού οι αποστολές των ασφαλιστηρίων συμβολαίων γίνονται αμεσότερες, οικονομικότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον.
Πρέπει να έχω εξοφλήσει το ασφαλιστήριό μου για να ισχύει η ασφάλεια μου;
Ναι! Σύμφωνα με την πρόσφατη οδηγία της Τράπεζας της Ελλάδος, βασική προϋπόθεση για την ισχύ ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελεί η πλήρης εξόφληση των ασφαλίστρων. Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2014, αλλάζοντας τα δεδομένα στο χώρο της ασφάλισης.
Τι πρέπει να γνωρίζω αν το αυτοκίνητό μου είναι ασφαλισμένο στην Ελλάδα και επιθυμώ να ταξιδέψω με αυτό στο εξωτερικό;
Μερικές ημέρες πριν ταξιδέψετε, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με Πράσινη Κάρτα από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Η έκδοση Πράσινης Κάρτας δεν είναι υποχρεωτική, αν το ταξίδι σας περιορίζεται στις χώρες του Ε.Ο.Χ (χώρες – μέλη της ΕΕ, Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, Ανδόρα, Κροατία και Λιχτενστάιν), αν η βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα αναφέρει τα στοιχεία ασφάλισης και με λατινικούς χαρακτήρες, ωστόσο η Πράσινη Κάρτα είναι ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο έγγραφο που διευκολύνει πολύ τις καταστάσεις.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκδοση της Πράσινης Κάρτας καλύπτει μόνο την αστική σας ευθύνη έναντι τρίτων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και όχι τυχόν προαιρετικές καλύψεις που περιλαμβάνει το συμβόλαιό σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκδοση της Πράσινης Κάρτας καλύπτει μόνο την αστική σας ευθύνη έναντι τρίτων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος και όχι τυχόν προαιρετικές καλύψεις που περιλαμβάνει το συμβόλαιό σας στην Ελλάδα (π.χ. κλοπή φωτιά κ.λπ.).
Σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος με δική σας υπαιτιότητα, η δήλωσή σας πρέπει να υποβληθεί στο αλλοδαπό Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης και στην ασφαλιστική σας εταιρεία. Σε περίπτωση εμπλοκής σας σε τροχαίο ατύχημα με υπαίτιο όχημα προερχόμενο από χώρα που ανήκει στον Ε.Ο.Χ., μπορείτε κατά την επιστροφή σας στην Ελλάδα να προβείτε σε εξώδικο διακανονισμό της διαφοράς μέσω του Αντιπροσώπου Ζημιών της αλλοδαπής εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και του Οργανισμού Αποζημίωσης, το ρόλο του οποίου στην Ελλάδα επιτελεί το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης.
Τέλος, ζητήστε να ενημερωθείτε από τον ασφαλιστή σας αν η υπηρεσία «φροντίδα ατυχήματος» παρέχεται από την εταιρεία σας και στη χώρα που πρόκειται να επισκεφθείτε, καθώς θα σας γλιτώσει από αρκετό κόπο και ταλαιπωρία.
Εάν πουλήσω το όχημά μου, ποια θα είναι η τύχη του ασφαλιστηρίου που έχω συνάψει για την κάλυψη της Αστικής Ευθύνης μου;
Αν μεταβιβάσετε την κυριότητα ή την κατοχή του οχήματός σας με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο, η ασφαλιστική σύμβαση που έχετε συνάψει λύεται αυτοδικαίως, μετά την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της μεταβίβασης, η δε ασφαλιστική σας εταιρεία υποχρεούται να σας επιστρέψει τα τυχόν μη δεδουλευμένα ασφάλιστρα, εφόσον τής επιστρέψετε το ασφαλιστήριο με το ειδικό σήμα ασφάλισης. Η λύση της σύμβασης ισχύει έναντι πάντων, χωρίς να απαιτείται εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρείας οποιαδήποτε ενέργεια.
Εάν μου προκαλέσει ατύχημα οδηγός που βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, θα αποζημιωθώ από την ασφαλιστική εταιρεία που τον ασφαλίζει;
Βεβαίως. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που υπαίτιος για την πρόκληση του ατυχήματος είναι οδηγός, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του ατυχήματος, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών, η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού αυτού οφείλει να αποζημιώσει πλήρως τον τρίτο ζημιωθέντα.
Εν συνεχεία και εφόσον η κατανάλωση του αλκοόλ ή των ουσιών συνδέεται αιτιωδώς με την πρόκληση του ατυχήματος, η ασφαλιστική εταιρεία δικαιούται να στραφεί κατά του υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών οδηγού και να διεκδικήσει ό,τι κατέβαλε ως αποζημίωση στον τρίτο ζημιωθέντα.
Μπορεί η ασφαλιστική μου εταιρεία να μου ζητήσει το ποσό που κατέβαλε ως αποζημίωση σε "τρίτο" ζημιωθέντα από ατύχημα που προκάλεσα;
Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, γιατί ο Νόμος προβλέπει τρεις (3) εξαιρέσεις από την ασφάλιση αυτή. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από την ασφάλιση:
• Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος δεν έχει την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια οδήγησης για την κατηγορία του οχήματος που οδηγεί.
• Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος κατά το χρόνο του ατυχήματος τελούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών, εφόσον η εν λόγω παράβαση τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος.
• Ζημιές που προκαλούνται από οδηγό ο οποίος χρησιμοποιεί το όχημά του για διαφορετική χρήση από αυτή που προβλέπεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στην άδεια κυκλοφορίας του, εφόσον η χρήση αυτή τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την πρόκληση του ατυχήματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η Ασφαλιστική Εταιρεία δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη της να καταβάλει αποζημίωση στον τρίτο ζημιωθέντα. ΟΜΩΣ, δικαιούται να στραφεί κατά του ασφαλισμένου της αναγωγικά και να απαιτήσει ό,τι κατέβαλε στον τρίτο ζημιωθέντα.
Ποιες εταιρείες μετέχουν στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού;
• ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
• ALLIΑΝZ ΕΛΛΑΣ Α.Α.Ε.
• ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.
• AIΓAION A.A.E.
• ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α.
• CHARTIS EUROPE LIMITED
• GENERALI ΗELLAS A.A.E
• GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε.
• ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α.
• DEMCO INS. L.T.D.
• ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
• EFG EUROLIFE ΑΕΓΑ
• ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (ΕΙΔΙΚΟ ΜΕΛΟΣ)
• ERGO Α.Α.Ε.Ζ.
• ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Ε.Γ.Α. – ΜΙΝΕΤΤΑ
• ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α.
• ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.Γ.Α.
• INTERASCO Α.Ε.Γ.Α.
• INTERLIFE SA Α.Α.Ε.Γ.Α.
• ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ Ε.Ε.Α.Ζ. Α.Ε.
• INTERNATIONAL LIFE Α.Ε.Γ.Α.
• NATIONAL UNION-FIRE INS. CO. of PITTSBURGH PA
• NP INSURANCE (ΝΕΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.Α.Ε.)
• ΟΡΙΖΩΝ Α.Ε.Γ.Α.
• PERSONAL INSURANCE ΑΕΓΑ
• ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.
• ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Α.Α.Α.Ε.